Tipset: blodknut

Det är glädjande att vi i Rengsjö har många fiske intresserade ungdommar. Många av dessa är mer pålästa än oss vuxna i många avseenden. Ett litet tips som kan rädda många fisketurer och som alla har nytta av gammal som ung är blodknuten. Perfekt när du skall skarva en lina eller knyta tafs på flugrullen.

Steg1, Lägg linändorna mot varandra och börja med ena linan, gör enligt bild.

 

 

 

Steg2, Fortsätt med andra linänden, se till att den första linänden sitter på sin plats och inte tappas ur ”öglan” som bildas.

 

 

 

 

Steg3,  Dra åt i de fasta linorna. Om knuten har blivit riktig så skall linändarna peka mot motsatta håll när knuten är fastdragen. Klipp av linändarna tätt intill.

 

 

En knut som är den mest användbara för att sammanfoga två massiva linor. Denna knut skall till skillnad från andra inte dras ihop försiktigt, utan med ett kraftigt ryck. Knuten skall bara användas till likartade lindimensioner. Tex. att knyta samman 0.40 med 0.20 lämpar sig inte. Då använder man sig av kirurgknuten istället. Kom ihåg att du måste dra åt knuten med ett ryck, glöm ej att blöta den innan. Sedan får man trimma ändarna så att inte de fastnar i rullen eller någon annanstans.

Comments are closed.